Välkommen!!

Välkommen till min blogg.





Här samlar jag bilder och små korta texter från min vardag. Bloggen är min egen dagbok som ni får tillgång att läsa. Det är mina känslor och tankar. Jag bloggar även en del om hur det är att leva med den kroniska sjukdomen Cystisk Fibros. Följ mitt liv som patient, mamma, fru, hästälskare men framförallt som kvinna. Jag är så mycket mer än en diagnos. Bloggen skriver jag för att mina barn och min man ska kunna läsa mina tankar och funderingar den dagen jag inte längre finns. Jag har försökt hålla en jämn balans mellan allvar och skoj. Bloggen är åxå skriven till andra kroniskt sjuka därute som kanske finner någon tröst i att man kan faktiskt finna lycka och glädje trots en svår sjukdom. Lämna gärna en kommentar innan du går. Mycket Nöje!







Mycket Nöje // Chinona



onsdag 18 april 2012

CF-inlägg

Det här inlägget gör jag för att jag har kommit i kontakt med andra CF:are som åxå är gravida. Jag har fått många frågor om mediciner och hur/vad man vågar stoppa i sig. Jag är ju jättenojjig och kollar upp allt minst 3 gånger. Jag litar inte på vilken läkare som helst. Får jag någon ny medicin som jag inte riktigt litar på så ringer jag läkemedelsverket som har varit till stor hjälp. För att dela med mig av det jag har fått reda på under graviditeternas gång så lägger jag ut det här på bloggen. Som gravid ska man ju tänka på att läkemedel kan vara skadligt för fostret. Men som CF-are är vissa läkemedel livsnödvändiga. Ibland kanske du måste välja mellan pest eller kolera. Hur du väljer och varför är upp till dig själv. Här skriver jag bara om vad jag fått reda på och lite hur jag har gjort.
Bisolvon och acetylsystein är ingen fara att fortsätta med som vanligt.
Samma sak med de luftrörsvidgande inhalationerna.
Azitromax ska man INTE sluta med som de gärna vill på MVC. I fass står det om Azitromax att man ska undvika att ta den, att det inte finns tillräckligt med studier gjorda för att kunna rekomendera den osv. MEN på CF-patienter finns det ingen som fått nån negativ biverkan på fostret av Azitromax. Så den ska vi inte sätta ut.
En svår läkemedelsgrupp när man är gravid är ju antibiotika. Å som CF-are kommer du förmodligen att behöva nån eller flera kurer under graviditeten.
Av de lite starkare som behövs mot psedumonas så kan man ta Fortum och Tazocin. Nebcina kan ge fostret hörselskador tex.
Mot tex staffar finns ju lite snälla pencilliner åxå som inte är farliga för fostret tex Amimox, Cedax, Cefamox. Bactrim kan möjligen åxå funka men då måste man hålla koll på folsyranivån för Bactrim kan hindra upptaget av folsyran.
Kortisontabletter ska man undvika helt den första trimestern. Men kan vara bra att ta till om det blir väldigt obstruktivt i slutet på graviditeten.
Om du blir förkyld eller sjuk på annat sätt under graviditeten, vänta inte längre än nödvändigt. Ta kontakt med ditt CF-team så de får sätta in behandling fortast möjligt. Ju längre du väntar desto längre tid kommer det ta att bli frisk. Å barnet behöver dig så frisk som möjligt.
Har du en ny läkare eller får en ny medicin. Var kritisk! Lita inte på allt du hör. Kolla upp saken själv istället. Slå i fass. Ring läkemedelsverket de är väldigt hjälpsamma och svarar på alla frågor man har. Förklarar på ett vettigt sätt åxå. Fråga på apoteket en extra gång när du hämtar ut medicin. Be läkaren att dubbelkolla att det är okej för fostret. Speciellt när du söker akutvård. Jag har själv fått medicin utskriven som var farlig både för barnet och mig själv. Men tack vare att jag är så kritisk och dubbelkollar allt så har jag hittills kunnat undvika en katastrof. Jag vill nu föra detta tänk vidare så ingen annan råkar illa ut i onödan. Du har själv ansvar för din egen kropp och det nya liv du nu bär på. Lycka till.

Inga kommentarer: